Українці ризикують здоров'ям через недостатнє споживання йоду: як уникнути дефіциту мікроелементу

Україна опинилася поміж 47 країн світу, де споживання йоду є недостатнім. Внаслідок йододефіцитних захворювань майже 43 мільйони людей у світі мають розумову відсталість. А близько шести мільйонів страждають на кретинізм.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дефіцит йоду є на всій території України. За даними Інституту ендокринології імені Комісаренка,  найгірша ситуація на заході країни та на Чернігівщині. На Київщині, Житомирщині Хмельниччині – середній ступінь. На решті території України – легкий йододефіцит.

Українці ризикують не лише здоров'ям, а й інтелектуальним потенціалом нації. У половини дорослого населення спостерігається патологія щитоподібної залози. У дітей – до 20%. Збільшення щитовидки – вузловий зоб – це головно наслідки йододефіциту.

“Найбільша проблема в тому, що немає симптоматики спочатку. Поки він не великий, то жодним чином не дає про себе знати. Якщо ми не звернемо на нього увагу і не почнемо харчуватися так, щоб була достатня кількість йоду, надходила в організм, там починають формуватися вузлики. Навіть найбільш злі форми – тероідних раків, раків щитовидки. Вони також пов'язані з йододефіцитом”, – каже голова правління української академії педіатричних спеціальностей Марина Маменко.

Те, що можна виправити раціональним харчуванням, каже марина Маменко, призводить до операції на щитовидці.

Діагностувати ранній йододефіцит в організмі фактично не можливо. Його перші ознаки: стомлюваність, депресія, закрепи, мерзлякуватість, погана пам'ять. Але таку симптоматику, як кажуть лікарі, можна пов'язати з будь-яким захворюванням.

Лікарі рекомендують вживати йодовану кам'яну сіль – для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. У ній контролюється кількість йоду. На день треба 5-6 грамів такої солі. Надмірну кількість йоду з продуктами харчуванням отримати не можливо. От лише з морською капустою радять бути обережним – не більше, ніж раз на тиждень.

Обов'язкового йодування солі в Україні немає. Споживає її лише п'ята частина населення. Але ігнорувати це правило, особливо вагітним, не варто.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).

Для жінок така норма становить 150-300 мкг, а для чоловіків – до 300 мкг.

Для дітей:

0-6 років — 90 мкг;
6-12 років — 120 мкг.

Більшість жителів України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
морську капусту (ламінарію);
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
яйця;
молоко;
яловичину;
волоські горіхи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *