Війна за український борщ: які шанси Києва виграти кулінарний бій у Москви

Росіяни замахнулися на український борщ. Все почалося рівно рік тому, коли у Twitter-акаунті Russia, що пов’язаний із МЗС РФ, з'явився допис про борщ, «як одну із улюблених і відомих страв російської кухні». Тоді це викликало неабиякий шквал критики як в Україні, так і за кордоном. А британська BBC у великій статті про український борщ навіть назвала недолугі потуги Кремля пропагандою військового часу. Зараз боротьба вже на фінішній прямій: Міністерство культури та інформаційної політики готується до внесення нашого борщу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. 

Борщ старший за Російську імперію

Українському борщу вже понад 300 років. Тобто, традиційну українську страву почали готувати раніше, ніж була створена Російська імперія. Проте Москву це не зупиняє. Насправді, війна за традиційну страву української кухні тягнеться вже декілька років. Російські користувачі соцмереж час від часу привласнюють собі український борщ. Перші нападки на нашу традиційну страву почалися ще 2017 року, коли офіційний Twitter-акаунт «Україна» запропонував Apple і Google додати емоджі з українським борщем. Користувачі у коментарях влучно зазначали, що який борщ без сала і пампушок, тому треба додати ще й ці емоджі. 

Боротьба вийшла на новий рівень, коли восени 2019 року МЗС РФ фактично привласнив український борщ собі. Окрім шквалу критики і обурень в соцмережах, кулінарний експерт і очільник ГО «Інститут культури України» Євген Клопотенко разом з однодумцями вирушив в експедицію-подорож Україною у пошуках найцікавіших рецептів борщу. Вони знайшли понад 190 різних рецептів. Саме це і стало базою для включення «культури приготування українського борщу» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Коли борщ визнають спадщиною ЮНЕСКО

Черговим приводом для скандалу стала стаття в британській Times, де журналісти пишуть, що перша «письмова згадка борщу, який подається зі сметаною, датується XVI століттям». 

У російських ЗМІ почалася справжня істерика. Одні писали, що борщ відомий у багатьох європейських країнах, наприклад, у Румунії, Литві і Польщі, і кожна країна його буцімто вважає своїм. Інші взагалі прямо заперечували, що борщ український. Були й такі, що згадували історію з італійським кухарем, який приготував борщ для російських лікарів, які ще навесні приїжджали в Італію допомагати боротися з COVID. 

За словами міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка, традиція приготування українського борщу вже давно очікувала свого часу і ініціативи від громадськості, щоб бути включеною спочатку в локальну нематеріальну спадщину, а потім і світову. 

«Смачна історична правда за нами, тому вірю, що у нас є всі шанси. Обурення російського уряду лише підтверджує, що ми на правильному шляху. На днях Експертна рада при Міністерстві схвалила традицію приготування українського борщу національною нематеріальною культурною спадщиною, а ми у Міністерстві її затвердили. Тепер офіційно. А отже перший крок зроблено. Наступний крок – ЮНЕСКО. Міністерство заохочує, співпрацює та погоджує подачу досьє. Саме ж досьє у відповідності до регламентних вимог ЮНЕСКО готує той самий розробник, що і при подачі на національну нематеріальну спадщину. Тобто громадська організація «Інститут культури України», – зазначає в коментарі ТСН.ua Олександр Ткаченко. 

Далі, за його словами, документи подаються до Міністерства культури і інформполітики, яке і погоджує це досьє, і через МЗС та Посольство у Парижі передає в ЮНЕСКО. Після підтвердження отримання документів процедура розгляду в самому ЮНЕСКО триває в межах півтора року. Після цього на засіданні комітету нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, яке відбувається раз на рік, ухвалюється рішення про включення або невключення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *