Спецпроєкт "Жахливо смачно": покрокові рецепти приготування незвичайних борщів із грушами і рибою

У Полтавській області ґаздині готують сотні видів борщу. Трьома рецептами легендарної української страви ділиться ТСН у спецпроєкті “Жахливо смачно”.

Шпундра

Готувати страву дивовижно рубінового кольору буде допомагати Катерина Іванівна, яка знає кілька десятків рецептів борщів: борщ із сливами, борщ із яблуками, зелений з курятиною.

Насправді козацький борщовий витвір без шкварок. Від сала потрібний тільки жирок.

Спосіб приготування

Щоб приготувати екстравагантну страву потрібні такі інгредієнти:

Сало 200 г
Цибуля 3 шт
М'ясо 0,5 кг
Буряки свіжі 300 г
Квас буряковий 2 л
Буряки з квасу 300 г
Часник
Сіль, перець,цукор на смак

Спочатку в казані треба обсмажити сало, щоб витопився жир, витягти вишкварки. Нарізати м'ясо шматочками і жарити поки зарум'яниться. Додати порізану півкільцями цибулю, сіль, спеції на смак. Влити квас із буряками і тушкувати на слабкому вогні пів години.

Під час подачі додати зелень кропу або петрушки. Журналістка, продегустувавши страву, зауважує, що підлива робить м'ясо надзвичайно м'яким і вона може бути як окрема друга страва.

Борщ із грушами

Унікальним поєднанням поділилася з ТСН етнографиня пані Олена, яка роками вишукувала різні рецепти борщів.

Для приготування борщу з грушами треба:

Вода 4 л
Ребро свиняче 1 кг
Буряки 2 шт
Морква 2 шт
Квас буряковий 200 г
Морква 2 шт
Груші сушені 200-300 г
Томатний сік 300 г
Часник
Сіль, перець,цукор, лавровий лист

Для засмажки:

Сало 200 г
Цибуля 2 шт
Морква 1 шт

На першому етапі потрібно промити ребро, овочі. Буряк і моркві порізати соломкою. Ребро відварити до напівготовності, додати овочі та буряковий квас. Коли бульйон закипить, додати сухі груші, томат, сіль, перець, цукор на смак, лавровий лист. Варити до 30 хвилин.

Тим часом підготувати засмажку: дрібно порізати сало і підсмажити, додати нарізану кубиками цибулю, і натерту моркву. Додати до борщу. Наприкінці додати дрібно нарізаний часник.

Борщ з рибою

Пісний борщ з рибою готуємо з таких інгредієнтів:

Вода 5 л
Квасоля 1 ст
Риба 0,5 кг (окунь, щука,карась)
Картопля 0,5 кг
Капуста 1 кг
Буряк 200 г
Морква 150 г
Цибуля 200 г
Олія 300 г
Томатний сік 300 г
Сіль, перець, лавровий лист, зелень.

Передусім потрібно промити потрібні інгредієнти. Потім варити квасолю, коли вона буде майже готова, додати нарізаний соломкою буряк і моркву, влити томатний сік. До квасолі додати картоплю.

Підготовлену рибу піджарити.

Для засмажки треба налити в сковорідку олію, покласти дрібно порізану цибулю, натерту моркву, влити томатний сік. Додати підсмажену рибу і тушкувати 15 хвилин. Покласти до борщу, закип'ятити додати сіль, перець, лавровий лист, зелень на смак.

Висновки дієтологині

Дієтологиня радить шпундру, але рекомендує замінити свинину на телятину чи яловичину.

Стосовно борщу з грушами, то одна порція страви має 40-45 грамів цукру. Якщо порівняти зі складом шоколадного батончика, там аналогічний вміст цукру. Тобто після такого борщику десерту вам уже не потрібно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *