Одноразові посуд і меню, маски, рукавички, дистанція: як кафе та ресторани в Україні готуються до послаблення карантину

В Україні ресторатори вже готуються розконсервовувати свої заклади від 11 травня, коли вступлять в силу урядові карантинні послаблення для закладів харчування.

Та вже ясно, що так, як раніше – не буде. Принаймні поки що. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Зараз Львів сумує без туристів. Тут майже порожні вулиці та закриті ресторани. Але вже за тиждень можна буде присісти на літньому майданчику з дистанцією півтора метри від сусіднього столика.

Головні правила виходу львівського ресторанного бізнесу з карантину – одноразовий посуд і одноразове меню, температурний скринінг працівників та клієнтів, маски, рукавички, дезінфектори.

“Ми ніби не маємо права пускати в приміщення. Але є таке питання, коли людині треба в туалет і не пустити гостя – це неправильно”, – каже власник мережі кав’ярень Маркіян Бедрій.

Ресторатори порахували, що до 50% цього бізнесу може не вийти з карантину взагалі, бо збитки колосальні.

“Якщо ми за весь цей період платимо десятки мільйонів для покривання збитків, то моя думка, що держава має забути про будь-які податки з цього напрямку бізнесу, ресторанно-готельного, до кінця року”, – вважає ресторатор Юрко Назарук.

За два карантинні місяці Львів втратив щонайменше 200 тисяч гостей, бо пропустив туристичний пік – Великдень і травневі вихідні.

Перших українських туристів тут чекають вже цього місяця. Іноземних – щойно відкриють авіасполучення та кордони.

А в Одесі власник ресторану української кухні Дмитро Яіцький знаходиться перед нелегким вибором – дотримуватися усіх карантинних вимог собі у збиток чи взагалі поки не відкриватися.

“Кожні дві години треба обробляти там, де проносять їжу. Це дуже затратно, тому що вартість антисептиків виросла просто до хмар. Ми повинні заплатити зарплату кухарю. А ще за електроенергію, воду”, – пояснює ресторатор.

Йому пощастило, бо на час карантину власник приміщення не вимагає орендної платні. А так повернуться всі платежі.

А ще ресторатор певен, що перевіряльники знайдуть, до чого присікатися, і це “виллється в якісь божевільні штрафи”.

Та й платоспроможні клієнти, напевно, залишилися лише в закладах преміум класу, певні одеські ресторатори. Або ж у недорогих міні-кав’ярнях. Які до того ж не закуповують багато продуктів, що в очікуванні відвідувачів будуть просто псуватися.

В Києві на одному з літніх майданчиків столи розмістили з певною дистанцією – така санітарна вимога. Таким чином ресторатори готуються до послаблення карантину.

Тут протестували й новий формат роботи. Зокрема, як будуть видавати страви, що замовлять. Кожне замовлення повинне бути запаковане в індивідуальному посуді з дотриманням всіх вимог.

Аби ресторан відповідав усім вимогам уряду, довелося навіть намалювати власну дорожню розмітку.

Із півсотні закладів ресторатора Дмитра Борисова нині працюють лише три – на виніс. Від 11 травня відкриються іще близько 20 – ті, що мають літні тераси.

Збитки поки важко рахувати, але це мінімуму шестизначні числа, каже ресторатор. Пом’якшити вихід з кризи могла б держава, якщо не матеріально, то хоча б адміністративно.

“Ми нічого не очікуємо від держави, окрім спрощення цих інколи дивних адміністративних обмежень, де хтось працює, а хтось не працює, хтось має право торгувати, а хтось ні. Це єдине, що ми очікуємо”, – каже Дмитро Борисов.

За найкращих умов досягти докоронавірусних виторгів бізнесу вдасться лише через два роки, додає Борисов. І це якщо карантин скасують повністю найближчим часом та заклади зможуть обслуговувати клієнтів без обмежень.

Нагадаємо, від 11 березня на всій території України запроваджений карантин задля протидії новому коронавірусу. Обмежено проведення масових заходів, закриті кордони, роботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями також обмежено, заклади громадського харчування не працюють.

Наразі карантин подовжено до 22 травня. Однак вже від 11 травня має відбутися низка послаблень: йдеться про відкриття парків, перукарень, літніх майданчиків, кафе тощо.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентрами спалаху в Україні стали Чернівецька область та місто Київ, де хворобу діагностують найбільше. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Наталка Волосацька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *